De Tabby Brit

Shira's Brittenhof

Brits Korthaar - Silver & Golden

Herkomst

De wortels van de Brits Korthaar moeten we in het Groot-Brittaniƫ van rond het begin van de 20ste eeuw zoeken. Bij een aantal liefhebbers ontstond de wens om de Engelse 'boerenkatten' te betrekken bij de raskattenfokkerij, zodat deze op shows als tegenhanger konden dienen voor de veelal fijngebouwde oosterse kortharige rassen. De Engelse huiskatten werden geselecteerd op een compacte en gedrongen bouw en werden gekruist met Perzische katten. Doordat deze Perzen werden ingekruist werden af en toe langharige katjes geboren. Deze zijn recent erkend als de Brits Langhaar.

Karakter

De Brit heeft een rustig, inschikkelijk karakter. Ze zijn over 't algemeen uiterst verdraagzaam en vriendelijk. Deze katten zijn niet erg vocaal, maar laten merken dat ze er zijn door kopjes te geven tegen de benen van hun baas. Ze houden ervan om gekuffeld en geaaid te worden.

De meeste Britten hebben graag gezelschap van soortgenoten en aangezien ze een goedmoedig karakter hebben kunnen ze het meestal ook goed met kinderen vinden.

Uiterlijke kenmerken

De lichaamsbouw vertoont overeenkomsten met de Perzische kat: gedrongen en krachtig. De Brit is middelgroot tot groot en de poten zijn kort en recht met ronde stevige voetjes. De dicht ingeplante, korte vacht voelt stevig aan.

De massieve kop van de Brit is rond, met volle wangen. De kleine oren staan breed uit elkaar en de ogen horen groot en rond te zijn.

De oogkleur verschilt per vachtkleur. Zo hebben de effen (solid) kleuren, de bicolors (effen met wit) en de tabby's oranje ogen en hebben de colourpoints blauwe ogen. Sommige Britten komen dan weer voor met groene ogen: de silver en golden tabby's.

Tabby

Er zijn vier verschillende soorten tabbypatronen:

getickt (ticked)

gestreept (mackerel)

gevlekt (spotted)

gemarmerd (blotched, classic)

Silver & golden tabby

De zilverwitte ondervacht ontstaat door het zogenaamde Inhibitor-gen, dat de pigmentvorming vanaf de haarbasis afremt.

Bij de zwart zilvertabby (black silver tabby) komt het tabbypatroon duidelijk tot uiting door het contrast tussen de zilverwitte ondervacht en het zwarte patroon.

Dit patroon kan in alle kleuren voorkomen als de effen kleuren. Zo ontstond bijvoorbeeld de blauw zilvertabby (blue silver tabby).

Ontbreekt het dominante Inhibitor-gen bij de zilvertabby dan ontstaat een warm gouden ondervacht. Dit noemen we de golden tabby.

Britten met tipping

Britten met tipping zijn in feite Silver/Golden tabby's. Doordat generaties lang geselecteerd is op katten met het vaagste tabbypatroon, ontstonden uiteindelijk dieren waarbij het eens aanwezige tabbypatroon vervaagde tot een donkere sluier over de zilverwitte of warmgouden ondervacht. De lichtste versie wordt shell of chinchilla genoemd. De zwaardere beschaduwing wordt shaded genoemd.

Bij de zwart zilvershaded is ongeveer 1/3 van het haar aan de punt zwart gekleurd. Men spreekt van een chinchilla als max 1/8 van de haarpunt getipt is.

Een vriendin van me omschreef zilvershaded ooit als een witte kat met een dun 'aslaagje' er omheen :)